Sesi Mengemas Ruang Gudang Noisy

12 May

Pada Sabtu & Ahad  (8-9/10)  telah berlangsungnya sesi bergotong royong bersama geng Coathangers Revolt untuk membersihkan ruang Gudang Noisy. Seperti yang  dinyatakan didalam Manifesto, ruang ini akan digunakan untuk menjalankan aktiviti komuniti dimasa akan datang jadi kenalah bersih sikit. (^_^)

Beberapa hari yang lalu, rakan-rakan yang tinggal berdekatan dengan lokasi gudang ini telah mula mengemas sedikit sebanyak diruangan dapur dimana terdapat banyak sampah hasil buangan yang diyakini mahu dikitar semula spt. botol plastik dan kaca, tin minuman, dan bekas spray can. Kami mengasingkan bahan-bahan ini untuk dijual nanti. Kumpul duit untuk aktiviti BBQ nanti (Gudang Warming). Serius banyak serangga yang menghuni disini.. Cik T pun ada.

Kerja-kerja pembaikipulihan dilakukan dahulu seperti memasang faucets (kepala paip) di sinki dan di tandas. Mujur Rat meminjamkan gergaji elektrik, dapatlah kami potong plywood untuk dijadikan para rak besi dibelakang sebagai tempat meletak barang-barang. Alat-alatan yang diperlukan untuk membantu kerja pembersihan juga telah dibeli. Segala transaksi pembelian telah dicatatkan didalam page CashFlow bagi memastikan ketelusan. Tedapat juga beberapa alat yang kami perlukan seperti driller dsbnya (akan di-update nanti senarai alatan yang diperlukan). Kami berharap dapat dipinjamkan atau didonasi dari rakan-rakan yang membaca ini. Tolong ye…

Pada hari Ahad, kami disajikan dengan nasi+beehun bersama sup tomyam vegan yang dibawa oleh Nollie dan Shah. Sebelum berkerja kena recharge tenaga dulu.  Maka bermulalah sesi mengemas, menyapu, menghilangkan habuk dan sawang, dan mengecat dinding.  Dinding yang putih akan dilakar mural cerita sejarah. Dinding hitam akan diconteng dengan message menggunakan spray warna cerah atau kapur. Maaf kepada teman-teman yang telah menyumbangkan ekspresi personal anda di ruangan ini sebelum ini kerana kami terpaksa padam tanda anda. Ini adalah suatu permulaan untuk lebih banyak ekspresi baru.

Dipintu belakang gudang ini terdapat sebuah kuil yang memelihara anjing-anjing liar. Kelihatan seperti garang tetapi hanya apabila bersama penjaga mereka, seorang makcik yang usianya lebih 50 tahun. Mungkin mereka menyalak tanda melindungi penjaga mereka itu. Kami berkata sesama sendiri, jika kami memberi makanan kepada mereka pasti mereka baik dengan kami sekaligus dapat menjadi pengawal ruang masuk Gudang ini. Jalan dibelakang ini sunyi. Kebanyakannya dilalui oleh cyclist dari kawasan ini, dan pejalan kaki (ramai foreign workers, budak sekolah dan makcik-makcik). Jadinya tidak sibuk dan bising seperti dijalan utama didepan. Ini memudahkan kerja mengemas. Tak havoc! Ditambah lagi dengan udara segar yang dihasilkan oleh kebun sayuran bersebelahan kuil tersebut.  Nyaman~ (ianya dijadikan satu inspirasi untuk rakan-rakan yang bercadang untuk bercucuk tanam nanti)

Ruangan ini diharapkan dapat dikunjungi oleh masyarakat setempat dan rakan-rakan untuk menjadikannya suatu tempat yang mempunyai fungsi yang pelbagai dan tak akan sunyi dari aktiviti pada hari biasa atau hujung minggu. Kami amat memerlukan tenaga kerja untuk merealisasikan visi ini. Kepada rakan yang berkemahiran seperti bertukang, amatlah dialu-alukan untuk berpartisipasi dalam usaha ini.

Terima kasih kepada geng Coathangers Revolt (Kid, Niesa, Nollie, Shah) Mirdza, Avroco, Rat, Eizzat, yang hadir pada hari Ahad lepas untuk bersama membantu gotong royong ini.

Sesi seterusnya adalah pada 15 & 16 May (Sabtu & Ahad). Dijemput rakan-rakan untuk datang tolong.

Run comrade, run! The old world is behind you!

Advertisements

One Response to “Sesi Mengemas Ruang Gudang Noisy”

  1. andax May 13, 2010 at 2:51 am #

    kalau aku dapat cuti, aku akan cuba membantu..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: