Gudang Noisy Manifesto

12 May

Salam semua

Untuk pengetahuan semua, beberapa rakan telah bersepakat mahu menjadikan Gudang Noisy (ruang belakang Studio Noisy) sebagai satu pusat sosial dan pusat komuniti. Seperti yang kita sedia maklum, Studio Noisy berfungsi sebagai tempat untuk pertunjukan muzik underground dan kredibiliti tempat ini dalam mengendalikan petunjukan dan membantu scene hardcore punk di Malaysia sudah tidak dapat dinafikan lagi. Atas semangat dan pegangan rakan-rakan ini terhadap prinsip DIY, dan juga setelah di-influence oleh kejayaan beberapa kelab, warehouse atau squat terkenal di serata dunia seperti 924 Gilman (California, US), ABC No Rio (New York, US) Ungdomshuset (Copenhagen, Denmark), Kulturkampanjen’s Cyclops (Stockholm, Sweden) dan 212 Blackhole (Singapura), maka tergerak langkah kelompok sahabat ini untuk menggunakan Gudang Noisy sebaik yang mungkin untuk kesenangan bersama.

Setelah berbincang, beberapa perancangan telah ditetapkan. Mereka bersepakat menjadikan Gudang Noisy ini sebagai tempat berkongsi kemahiran, ilmu dan ide. Antara aktiviti yang bakal dibuat di Gudang Noisy ialah menjadikan gudang ini sebagai bengkel basikal koperatif, bengkel seni dan kraftangan, bengkel bercucuk tanam, tempat masak untuk aturcara Free Food, pusat untuk aktivisme radikal di Kuala Lumpur, mengpromosikan DIY dan kesukarelawan (volunteerism) serta menyediakan perpustakaan mini tanpa bersangkut paut dengan badan-badan koperat dalam usaha menjadikan Gudang Noisy ini autonomi dan bebas.

Antara projek akan datang ialah:
– bengkel koperatif basikal
– bengkel bercucuk tanam
– bengkel kraftangan
– bengkel seni (screenprinting, woodcut etc.)
– bengkel/kelas mempertahankan diri
– bengkel/kelas masak masakan vegan
– bengkel/kelas latihan muzik
– bengkel gaya rambut (potong rambut, dreadlocks etc.)
– bengkel tattoo
– tayangan filem (screening)
– sekolah percuma
– Food Not Bombs
– bengkel mengedalikan bahan buangan (waste management)
– menyediakan ruang/tempat tidur untuk rakan-rakan jauh
dan bermacam lagi. jika kalian punyai ide lain sila tampil dan utarakan cadangan tersebut.

Gudang ini agak terabai selama ini lalu timbul idea untuk menukar dan memanafaatkan ruang ini serta inisiatif dengan membersihkan ruang tersebut sekaligus memberi rupa baru kepadanya. Buat masa ini, terdapat hanya beberapa teman-teman yang menjalankan kerja-kerja pembersihan, akan tetapi masih banyak yang perlu dilakukan untuk menjadikan ruang ini boleh digunapakai dengan tahap optimum bersama-sama, untuk kesenangan dan sebagai benefit kepada komuniti.

Tetapi beberapa masalah timbul di Gudang Noisy yang sudah kami kenal pasti. Untuk menyelesaikan masalah ini kami sangat mengharapkan pertolongan teman-teman terutamanya yang arif dalam hal seperti pempaipan (plumbing), locksmith dan sistem elektrik. Kemahiran-kemahiran ini juga secara tidak langsung dapat dikongsi untuk pengetahuan bersama. Dengan adanya rakan-rakan ini, ia dapat mengurangkan kos belanja untuk gudang tersebut.Selain daripada itu juga, tenaga manusia secara sukarela amat diperlukan untuk kerja-kerja mengemas Gudang Noisy. Diharap, kepada sesiapa yang mempunyai visi seperti rakan-rakan ini, silalah tampil untuk membantu apa yang termampu. Setiap usaha anda amatlah dihargai. Seperti apa yang aku cakap tadi, ianya adalah untuk benefit komuniti dan sesama kita.

Memandangkan kewangan yang terhad, terdapat beberapa kelengkapan yang diperlukan dalam proses membaikpulih dan memastikan kelancaran aktiviti yang disebutkan diatas. Anda dijemput untuk menderma/meminjam barangan tersebut:

– Bekas-bekas plastik kosong (plastik containers)
– Bekas plastik size baldi
– Alatan mencucuk tanam (cangkul etc.)
– Alatan menukang (gergaji elektrik etc.)
– Rak buku untuk Mini Library
– white/black board
– Mesin Jahit
– Printer
– Projector
– A4 paper (yang boleh didapati dengan percuma dari pejabat anda)
– Barangan membersih (sabun, berus, kain lap dari tuala lama etc.)
– atau apa sahaja yang anda rasa perlu

Akhir sekali, sebarang bentuk sumbangan wang akan kami terima. Segala bentuk sumbangan wang tersebut akan kami gunakan untuk membaikpulih Gudang Noisy, bukan untuk keuntungan. Sebarang pertanyaan sila kemukakan. Diharap, impian kita untuk mempunyai pusat komuniti dan pusat sosial di Kuala Lumpur akan menjadi kenyataan. Sebarang update di masa akan datang akan aku kemukakan di sini.

Sekian

contact: Arip (012-7968504), Nunu (012-9699088) and Cem (016-2263072)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: